Kategorijos

Tikriausiai visi esame daugiau ar mažiau girdėję apie Pirmąjį Pasaulinį karą. Šis karas prasidėjo dėl Austrijos – Vengrijos erchercogo Pranciškaus Ferdinando ir jo žmonos Sofi nužudymo kurį įvykdė devyniolikmetis serbų nacionalistas Gavrilas Principas. Karas truko keturis metus nuo 1914 metų iki 1918 metais paskelbto ugnies nutraukimo, o 1919 metais buvo pasirašyta taikos sutartis. Dėl šio karo mirė daugiau nei 13,6 milijonai žmonių. Šiomis dienomis turime ne vieną šio karo ekranizaciją, o pats naujausias ir daugelio teigiamai įvertintas yra filmas “1917”.

Filme mes matome Pirmojo Pasaulinio karo įkarštį, kai britų žvalgyba sužino, kad vienas iš jų batalijonų Šiaurės Prancūzijoje juda link priešo spąstų. Dėl sunaikintų komunikacijos priemonių, žinią perduoti tenka dviems jauniems eiliniams – Bleikui ir Šofieldui. Vaikinai turi pereiti fronto liniją ir priešo kontroliuojamą teritoriją, kad suspėtų išgelbėti savo būrį ir jame esantį Bleiko brolį.

Semo Mendeso senelis Alfredas įkvėpė šį filmą. Alfredas dalyvavo Pirmajame Pasauliniame kare, o po daugelio metų savo karo istorijas pasakojo savo anūkams. Vienas iš jų – Semas, kuris vėliau buvo vienas iš rašytojų parašęs filmo “1917” scenarijų. Jaunas britų kareivis Alfredas buvo ištreniruotas būti signalininku ir vėliau išsiųstas į mūšį Belgijoje. Po mūšio su vokiečiais, Alfredo batalionas stipriai nukentėjo, daug karių žuvo, o dingusieji buvo išsibarstę po Niekieno Žemę kelių kilometrų atstumu ir su jais buvo neįmanoma susisiekti. Alfredas pasisiūlė būti bėgiku ir pranešti apie išsibarsčiusių ginklo brolių vietas. Šio žygdarbio dėka, buvo išgelbėta daug karių. Nepaisant priešo snaiperių ir kulkosvaidžių, Alfredas grįžo į atgal be jokių sužalojimų, bet su didele patirtimi būnant per žingsnį nuo mirties. Vėliau Mendesas buvo apdovanotas karo medaliu už drąsą.

Nors ši senelio istorija įkvėpė “1917” filmą, jis nėra visiškai pagrįstas tikrais faktais. Pagrindinis dalykas vienijantis filmą ir realybę yra lenktynės prieš laiką ir bėgimą šalia mirties, kad išgelbėti bendražygius. Filmo personažas Bleikas yra šiek tiek įkvėptas Alfredo Mendeso, o personažas Šofieldas šiek tiek atstovauja Alfredo patirtį karo metu, bet nei vienu iš veikėjų nėra bandyta reprezentuoti tikrojo karo didvyrio.

Nors šis filmas nėra biografinis, jame ekranizuojami Pirmojo Pasaulinio karo siaubai primena mums apie praeities įvykius. Šis filmas sulaukė begalės gerų atsiliepimų ir galbūt įkvėpė žmones labiau domėtis istorija. Įvairių istorijų apie pasaulio praeitį galite rasti spalvotaistorija.lt svetainėje.

Naujausi straipsniai

reikia hostingo?

Comments

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *